baner4

Кисели краставички за зимата

Yazan
Öğeyi Oyla
(0 oy)

11kiselikrastavichkiАктивният сезон за зимнина започна и днес правих кисели краставички.

 

Правя различни видове, тези които правих са стерилизирани. По принцип всеки, който прави кисели краставички, има рецепта за тях и твърди, че неговите са най-добрите. Е… аз нямам претенциите , че нашите са най-добрите, но определено са много хубави и хрупкави. Имам си тайна, която днес ще разкрия. Количеството, което ще дам в рецептата е за 5 буркана. Вие може да увеличите количеството и да си направите повече.

 

 

Необходими продукти за пет буркана кисели краставички:

 

2 кг. корнишони (по възможност не много едри и по-пресни), сол, захар, цвят копър, лук, чесън, черен пипер, може и дафинов лист, оцет винен 6% (ползвайте истински оцет, а не имитация, ако искате да имате добри консерви през дългата зима).

 

 

 

ПРИГОТВЯНЕ НА КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ:


Измийте добре вашите краставички. Тук ще споделя хитрината си: вземете по-дебела игла за шиене и набодете на три-четири места всяка краставичка. Сложете ги в голяма тенджера и добавете 1 равна супена лъжица сол, 10-12 кубчета лед и налейте студена вода до покриването на краставичките. Оставете ги за 1 нощ в хладилника. На следващия ден излейте водата и ще забележите колко са твърди и хрупкави. Количеството оцет е до долният ръб на буркана, което в милилитри е 80 мл., но ако обичате по-кисело може и 100 мл. да сложите. Нарежете 2 средни глави лук на едри полумесци. В буркана на дъното сложете 1 цвят копър, 3-4 полумесци лук, 1-2 скилидки чесън (може да не го белите), 1 дафинов лист (той не е задължителен). Започнете подреждането на вашите краставички, като се стараете да ги подредите много плътно. Може да добавите още един стрък копър и малко лук. Във всеки буркан пуснете по 7-8 зърна черен пипер. Добавете по 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка с връх сол. Налейте оцета, който вече казах, че е 80 мл., но може и 100 мл. да сложите. Долейте с вода до началото на гърлото и затворете с капачката. Аз ползвам буркани с винтови капачки. На дъното на съда, в който ще ги варите, сложете кърпа и тогава  подредете бурканите. Налейте гореща вода и щом започне водата да ври, засечете точно 5 минути. След това време отместете съда, оставете да още 10-15 минути във горещата вода и внимателно отлейте от водата. Извадете бурканите с киселите краставички внимателно, като ги хващате с дебела кърпа и поставяте с капачката надолу  върху суха дървена дъска. Изчакайте бурканите да изстинат. По време на изстиването капачките трябва да вакумират. Проверете за всеки случай дали са се затворили добре и приберете вашите хрупкави кисели краставички за студената зима.

Okunma 556 defa
Yorum eklemek için giriş yapın